Investigația este, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, o cercetare minuțioasă, făcută sistematic, cu scopul de a descoperi ceva. Investigatorul este persoana angajată sau delegată să facă acea cercetare minuțioasă, să descopere și să adune dovezi, probe.
Al doilea cuvânt al sintagmei investigații private face referire la faptul că investigatorii privați nu acționează în numele statului, al guvernului sau al poliției, ci sunt angajați de persoane fizice sau juridice.
Investigatorul privat nu este, așadar, un reprezentat al legii, deși este autorizat de către instituțiile statului.
Există mai multe tipuri de investigații, în funcție de nevoile celui care apelează la astfel de servicii.
Investigațiile domestice cuprind cazurile de înșelăciune în dragoste, probe pentru divorț sau custodie, dispariții șamd.
Investigațiile juridice sunt cele care se fac pentru avocați sau casele de avocatură, ai căror clienți au nevoie de serviciile unei agenții de investigații private.
Investigațiile corporate se adresează companiilor din diferite industrii, de la asigurări și energie, până la agricultură sau imobiliare.
Investigațiile cibernetice vizează activitățile și tentativele de fraudă desfășurate în mediul online.
În România, companiile de investigații private au în portofoliu un mix de servicii și rareori se concentrează pe o singură categorie dintre cele enumerate mai sus. Există, însă, și companii care sunt preferate de majoritatea jucătorilor dintr-un anumit domeniu, ceea ce duce la specializarea acestora pe respectivele industrii.
Un bun exemplu în acest sens sunt investigatorii SPIA, care în ultimii 7 din cei 8 ani de activitate ai companiei, au investigat și rezolvat cazuri complexe, cu grade diferite de dificultate, din domeniul energetic. Studierea și acomodarea cu particularitățile industriei s-au făcut constant, de-a lungul anilor și pe parcursul rezolvării cazurilor, cu ocazia descoperirii a noi și noi metode de fraudare a sistemului.
Astăzi, SPIA este compania de investigații private cu cei mai titrați investigatori în domeniul energetic. Acțiunile lor au dus la obținerea de date și informații care au avut ca rezultat destructurarea unor grupări organizate, specializate în infracțiuni energetice.
Și totuși, ce face, mai exact, o companie de investigații private?
Iată câteva exemple de servicii, pe care liderul noii generații de investigatori privați din România le pune la dispoziția companiilor:
Investigații economico-financiare, cum ar fi investigarea unor companii fantomă, a cesiunilor fictive, a debitorilor sau chiar detectarea unor tranzacții suspecte.
Investigații Merger & Acquisitions, de la verificarea unor fuziuni și achiziții, până la verificarea tranzacțiilor corporate și preluări ostile de companii.
Investigații și analiză Due Diligence
Investigații de tip Background Check, adică investigare și analiză a integrității și a conduitei profesionale a unor parteneri de afaceri, clienți, colaboratori sau chiar actuali ori posibili angajați.
Investigații și consultanță în Litigii
Vă invităm să descoperiţi întreaga gama de servicii de investigaţii oferite de SPIA România.
Investigații anti-fraudă corporate, precum investigarea și prevenirea concurenței neloiale, inclusiv din partea angajaților.
Investigații anti-fraudă în asigurări, de la investigarea clienților și a evenimentelor asigurate la investigații privind veridicitatea evenimentelor declarate și a documentelor prezentate, de la investigații în dosare de daună ce au implicat vătămări corporale și decese până la activități pentru identificarea sau localizarea vehiculelor declarate ca fiind implicate în evenimente rutiere.
Investigații fraudă în agricultură
Investigații contrabandă și contrafacere
Investigații corupție
Investigații spălare bani: combaterea și prevenirea spălării banilor
! Despre întreaga gamă de servicii de Investigații anti-fraudă, puteți citi mai multe aici.
Due diligence și Managementul riscului
Comunicare de criză
Consultanță juridică de specialitate
Investigații sub acoperire și alte investigații complexe care vizează activitatea companiei care a apelat la serviciile investigatorilor, cu scopul de a identifica, documenta și destructura, indiferent de nivelul de dificultate, rețele infracționale care prejudiciază material sau reputațional beneficiarul serviciilor.
Indiferent de tipul de investigație desfășurat, rolul unui investigator privat este să adune informații, probe, dovezi și să le predea angajatorului său.
La SPIA, toate investigațiile se fac cu respectarea strictă a drepturilor și libertăților omului și a dispozițiilor legale în vigoare. Activitățile specifice de investigații nu culeg date sau informații despre viața privată, de familie sau alte detalii de intimitate ale persoanei sau familiei suspecților, și nu încălca, nici nu interferează cu drepturile fundamentale ale acestora.
Află din articolul următor 6 motive pentru a lăsa aflarea adevărului în seama unui investigator privat.