Poate că numele lui Allan Pinkerton nu vă spune nimic în zilele noastre. Cu toate acestea, Pinkerton a fost atât de cunoscut în epoca sa, încât numele său a devenit, pentru o bună perioadă de timp, sinonim argotic pentru investigator privat.
Allan Pinkerton a fost un investigator și spion născut în Scoția și emigrat în Statele Unite ale Americii, care a trăit în perioada 1819-1884 și care a fondat Agenția Națională de Investigatori Pinkerton (Pinkerton National Detective Agency).
În 1849, Allan Pinkerton a devenit primul investigator al Poliției din Chicago, Illinois. Numirea sa a fost făcută după ce, în timpul unui drum prin pădure, a surprins în plină acțiune o bandă de răufăcători, ale căror acțiuni le-a studiat și despre care l-a informat apoi pe șeriful local, care i-a arestat.
La 1 an de la numire, fondează împreună cu un avocat, Edward Rucker, o agenție de investigații private, care se va numi, într-un final, Agenția Națională de Investigatori Pinkerton.
Pe măsură ce calea ferată din Statele Unite se dezvolta, investigatorii agenției, care se vor numi până astăzi, inclusiv, Pinkertoni, au soluționat mai multe cazuri de jafuri de tren. Allan Pinkerton ajunge astfel să îl cunoască pe Abraham Lincoln, pe atunci, avocatul Căii Ferate Centrale din Illinois.
La finalul lunii februarie 1861, în timp ce președintele proaspăt ales, Abraham Lincoln, se deplasa către Washington D.C. pentru inaugurare, a avut loc un presupus complot cunoscut sub numele de Complotul de la Baltimore (The Baltimore Plot), al cărui scop era asasinare lui Lincoln. Allan Pinkerton a afirmat că a dejucat planurile de asasinare a președintelui ales, ceea ce l-a și făcut celebru, de altfel. În plus, Abraham Lincoln a angajat investigatorii Pinkerton pentru securitatea sa personală pe tot parcursul Războiului Civil. Între 1861 și 1863, scoțianul a fost numit șef al Serviciului Unionist de Informații. Istoricii încă nu s-au pus de acord dacă amenințarea a fost reală sau nu, părerile despre existența complotului fiind încă împărțite.
Agenția de investigații Pinkerton, al cărei logo era un ochi larg deschis urmat de sloganul Noi nu dormim niciodată, presta servicii diverse, de la pază și protecție la investigații sub acoperire. Pinkertonii se infiltrau în armata confederată și strângeau informații militare prețioase. Până și Allan Pinkerton a avut mai multe misiuni sub acoperire, dându-se drept E.J. Allen, un maior al armatei sudiștilor. A fost deconspirat în Memphis și abia a scăpat cu viață.
Acțiunile de contraspionaj întreprinse de investigatorii Pinkerton sunt considerate un precedent valoros al serviciului de contrainformații din Armata SUA, care mai târziu a dus la înființarea serviciilor secrete americane.

Războiul Civil, Bătălia de la Antietam, septembrie 1862.
De la stânga la dreapta: Allan Pinkerton, Președ. Abraham Lincoln, General Maior John A. McClernand.
Fotografie de pe negativ pe sticlă, de Alexander Gardner.
După terminarea Războiului Civil, Pinkertonii au continuat să investigheze și să prindă tâlharii de tren. Compania de căi ferate l-a angajat pe Allan Pinkerton să îl prindă pe Jesse James, renumitul bandit al vestului sălbatic. După ce a eșuat, angajatorul și-a retras sprijinul financiar, însă scoțianul a continuat să îl urmărească pe Jesse James pe cheltuiala sa. A renunțat în momentul în care se presupune ca banditul l-a capturat și ucis pe unul dintre investigatorii sub acoperire. Acesta este considerat a fi cel mai eșec al lui Allan Pinkerton.
Deși există există mai multe variante privind moartea sa, cea mai cunoscută spune că scoțianul a decedat în Chicago, pe 1 iulie 1884, după ce a căzut pe trotuar, și-a mușcat limba și a făcut cangrenă.
Agenția Națională de Investigatori Pinkerton, care a fost cea mai mare și mai puternică organizație privată de aplicare a legii care a existat vreodată, angaja femei și minorități, un lucru nemaiîntâlnit la vremea aceea. De altfel, Kate Warne – considerată prima femeie detectiv din istoria Americii – a lucrat pentru compania lui Pinkerton.