fbpx

SPIA

KIT DE SUPRAVIEȚUIRE pentru companii, pe timp de fraudă

13 aprilie 2021

Contextul socio-economic actual este unul propice fraudelor de diverse tipuri, de la amploare și prejudiciu reduse, până la infracţiuni cu repercusiuni majore, de ordin financiar, operațional, uman sau reputațional.

Traversăm, fără îndoială, o pandemie de fraudă, iar acest fapt este demonstrat și de cifre. Conform Price Waterhouse Cooper’s 2020 Global Economic Crime and Fraud Survey, studiu desfășurat pe un eșantion de peste 5,000 de companii din 99 de țări și teritorii și dintre care 72% au cifră de afaceri de peste 10 milioane de dolari, amprenta fraudei este una majoră:

  • 47% dintre companii au declarat că au fost afectate de fraudă, fie ea internă, externă sau mixtă, în ultimele 24 de luni. Acesta este, conform studiului, al doilea cel mai ridicat nivel de fraudă din ultimii 20 de ani!
  • fiecare companie a înregistrat, în medie, 6 incidente de fraudă, în ultimele 24 de luni.
  • valoarea pierderilor cauzate de fraudă, în ultimii 2 ani, a depășit pentru aceste companii, 42 miliarde de $.

 

Deși, la nivel teoretic, suntem cu toții conștienți că prevenția este mai ieftină și mai eficientă decât tratamentul, în practică, lucrurile stau diferit. Conform aceluiași raport, 2 din 3 din companii spun că au implementate proceduri pentru scăderea riscului de fraudare, iar 6 din 10 declară că fac constant training și monitorizare pentru prevenirea fenomenului fraudulos. Însă doar 50% dintre companii dedică constant resurse pentru identificarea și gestionarea riscurilor sau apelează la specialiști externi. Mai mult decât atât, 58% dintre CEO admit că nu sunt foarte siguri pe cât de pregătiți sunt pentru a reacționa la fraudă.

Atunci când prevenția eșuează, este necesară intervenția! În kitul de supraviețuire pe timp de fraudă pe care vi-l propunem astăzi, se regăsesc 3 instrumente la care orice antreprenor, CEO sau manager ar trebui să apeleze în momentul în care compania sa se confruntă cu fenomenul fraudulos.

 

  1. Avocatul

 

Prezența apărătorului legal al companiei care se confruntă cu frauda este una de importanță majoră.

La SPIA, nu doar că am înțeles acest aspect și colaborăm îndeaproape cu avocații clientului, pentru a ne asigura că obiectivele investigației antifraudă sunt perfect aliniate cu celelalte proceduri legale în desfășurare, dar colaborăm, de asemenea, cu unele dintre cele mai reprezentative case de avocatură de la noi din țară și le oferim clienților noștri acces la întreaga gamă de servicii juridice pentru a se proteja și din punct de vedere legal.

Mai mult decât atât, din nevoia de a ne integra într-un format multi-disciplinar, ramificat pe zone de experienţă investigativă, legală și financiară, am dezvoltat, împreună cu partenerii de la firma de avocatură act Botezatu Estrade Partners, InvestigACT – un serviciu personalizat de investigații coordonate de avocați specializați, în vederea identificării riscurilor de fraudă și/sau a daunelor comise.

Dintre avantajele pe care le aduce colaborarea celor 2 entități, se remarcă acela că riscul ca probele obținute să fie contestate și excluse este minimizat, având în vedere că investigatorii sunt permanent în contact cu avocații specializați în drept penal, care îi consiliază on-spot și analizează în timp real dovezile și materialele colectate de aceștia.

Obținerea unor dovezi solide pentru atragerea răspunderii, pentru apărarea în cadrul unor potențiale litigii sau pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, este suplimentată de consilierea cu privire la strategia ulterioară a litigiilor și de recomandări privind metode de reducere și remediere a situațiilor generatoare de fraudă.

Toate investigațiile și probele obținute sunt sub protecția secretului profesional specific privilegiului avocat-client.

 

  1. Investigatorul privat

 

Piața investigațiilor private din România este una relativ tânără, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de euro în 2019.

Dintre cele 650 agenții licențiate, doar 20% oferă servicii B2B, de investigații corporate.

Alegerea agenției de investigații private în seama căreia să lași aflarea adevărului și protejarea intereselor companiei tale este una dificilă. Dar care sunt criteriile de selecție pentru agenția de investigații în sarcina căreia intră aflarea adevărului?

Pe lângă aspectele menționate în articolul de mai sus, un alt criteriu important în selecția investigatorului privat îl constituie portofoliul său de servicii, care nu ar trebui să se rezume doar la supraveghere operativă sau rapoarte de supraveghere clasice și insipide.

De exemplu, portofoliul SPIA include o gamă largă de:

  • investigații specifice, de la investigații economico-finaniciare la investigații de tip background check, investigații merger & acquisition, investigații în litigii sau due diligence;
  • investigații antifraudă în orice industrie, pentru corupție, combaterea și prevenirea spălării banilor sau chiar pentru a identifica și dovedi acțiunile de contrabandă și contrafacere;
  • investigații corporate, ce se pot derula preventiv, cu scopul de a preîntâmpina oeventuală fraudă sau pentru a o documenta, adică pentru a aduna dovezi într-o speță pentru care există suspiciuni de fraudare;
  • investigații due dilligence și managementul riscului.

 

  1. Comunicatorul

 

Nu vorbim despre orice fel de comunicator, ci despre comunicatorul de criză.

Comunicarea de criză are ca scop protejarea unei persoane, a unei companii sau chiar a unei comunități ce se confruntă sau riscă să se confrunte cu o situație conflictuală, în urma căreia reputația îi va fi afectată.

O criză poate fi de ordin financiar, operațional, de personal, provocată de tehnologie sau de un dezastru natural. Entitatea a cărei reputație trebuie protejată poate fi chiar cea care a provocat criza sau poate fi implicată involuntar și afectată colateral.

Pe scurt, criza este un eveniment, o dezvăluire, o acuzație sau un set de probleme interne și externe care amenință integritatea, reputația sau existența unui individ sau a unei organizații.

Așadar, iată care sunt cele 4 caracteristici majore ale unei crize:

  • este un eveniment major, o situație extraordinară, o întâmplare din viața unei companii;
  • pune sub semnul întrebării capacitatea, răspunderea și reputația companiei;
  • amenință așteptările sau interesele stakeholderilor;
  • atrage atenția presei.

 

Însă toate aceste caracteristici pot, la fel de bine, să fie atribuite fraudei, ceea ce dovedește  capacitatea fenomenului fraudulos de a reprezenta o criză pentru companii. Tocmai de aceea, la solicitarea clienților noștri, am introdus în portofoliul SPIA și servicii de comunicare de criză. Specialiștii noștri se pot alătura departamentului de comunicare & PR deja existent, în calitate de consultanți, sau pot acționa de la A la Z, în cazul în care clientul care se confruntă cu criza nu are deja colaboratori.

Concret, comunicatorul de criză:

  • preia managementul comunicării în timpul crizei și îl păstrează în posesia clientului.
  • identifică și oprește potențialele canale secundare de comunicare, prin care informația se poate scurge în afara companiei.
  • oprește panica în rândul stakeholderilor și le insuflă încrederea că situația este sub control, iar ei sunt informați corect, rapid și transparent.
  • se asigură că în mesajele comunicate nu există ezitare, întârzieri, confuzie sau falsuri.
  • asigură managementul reputațional al companiei.

 

În concluzie, atunci când se confruntă cu frauda și efectele sale, o companie apelează la 3 furnizori: avocatul, investigatorul privat și comunicatorul de criză.

Acțiunile celor 3 se aliniază și converg către același obiectiv: protejarea intereselor companiei și a stakeholderilor săi și diminuarea repercusiunilor financiare, operaționale sau reputaționale, survenite în urma acțiunii frauduloase.  Pentru a evita situația în care timpul, costul și project managementul celor 3 furnizori se triplează, poți apela la o companie care are în portofoliu toate cele 3 servicii.

Dacă ai nevoie de ajutor, scrie-ne pe contact@spiaromania.com, spune-ne care este provocarea cu care te confrunți, iar noi te vom ajuta să afli adevărul și să fii protejat din punct de vedere juridic, investigativ și reputațional.