fbpx

SPIA

F.A.Q.

Un investigator privat cercetează, supraveghează, obține informații, le analizează și le interpretează și desfășoară alte tipuri de activități complexe de investigație, care vizează activitatea companiei care a apelat la serviciile sale. Scopul său este de a identifica, documenta și destructura, indiferent de nivelul de dificultate, rețelele infracționale care prejudiciază material sau reputațional beneficiarul serviciilor sale. Indiferent de tipul de investigație desfășurat, rolul unui investigator privat este să adune informații, probe, dovezi și să le predea clientului care l-a angajat.

Printre tipurile de investigații private desfășurate pentru o companie se numără investigațiile economico-financiare, investigațiile merger & acquisitions în cazul achizițiilor și al fuziunilor, investigații de tip background check, investigații corporate, investigații în litigii, investigații ce au ca scop identificarea unor persoane fizice și a activităților lor, investigații ce vizează activitatea companiei beneficiare, investigații pentru localizarea unor persoane, a cercurilor lor relaționale, investigații pentru stabilirea unor grade de rudenie în cazuri privind vocația la succesiune ori beneficiari ai despăgubirilor, investigații due-diligence și managementul riscului, investigații anti-fraudă în asigurări, agricultură, merger & acquisitions sau imobiliare, investigații pentru identificarea și dovedirea acțiunilor de contrabandă și contrafacere sau pentru combaterea și prevenirea spălării banilor, investigații pentru identificarea și dovedirea corupției.

Diferența între un detectiv particular și un investigator privat este una de percepție. Detectivii particulari se implică în investigațiile domestice, precum cazurile de înșelăciune în dragoste, probe pentru divorț sau custodie, dispariții şi alte probleme similare. Investigatorul privat deserveşte persoanele juridice, companiile şi corporaţiile, în alte tipuri de investigații, mai complexe: investigații juridice care se fac pentru avocați sau case de avocatură, investigații corporate ce se adresează companiilor din diferite industrii – de la asigurări și energie, până la agricultură sau imobiliare – sau investigații cibernetice, ce vizează activitățile și tentativele de fraudă desfășurate în mediul online.

Costul unei investigații private variază în funcție de durata investigației, de complexitatea speței și de numărul de investigatori implicați. Unele agenții de investigații private au tarife per oră per investigator, în timp ce altele tarifează per echipă sau per speță.

Durata unei investigații poate varia de la o lună până la un an sau chiar mai mult, în funcție de complexitatea speței. De exemplu, toate investigațiile desfășurate de SPIA urmează un plan concret, ce constă în: înțelegerea speței, propunerea planului de acțiune, desfășurarea investigației propriu-zise și colectarea datelor, apoi raportarea finală, interpretarea datelor și asistență. 

Nu, investigatorii privați nu sunt polițiști și nu reprezintă autorități ale statului. Cu toate acestea, de multe ori, se întâmpla ca o parte dintre investigatorii privaţi să fi lucrat înainte în poliție, armată sau alte structuri ale statului.

Da, investigatorii privaţi au nevoie de autorizaţie. Fiecare investigator privat își desfășoară activitatea în baza unui atestat obținut în urma examenului susținut la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) sau la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Nu, investigatorii privați nu pot asculta telefonul. Această metodă este utilizată doar de către autoritățile competente, exclusiv în baza unui mandat.

Nu, investigatorii privați nu pot citi mesaje private, SMS-uri sau corespondenţa privată din alte aplicații. Această metodă este utilizată doar de către autoritățile competente, exclusiv în baza unui mandat.

Pentru a obţine dovezile necesare într-un caz, agențiile de investigații private folosesc metode de cercetare și tehnici de investigație specifice și complexe, care respectă în totalitate cadrul legal. Acestea variază în funcție de dotarea logistică a fiecărei agenții, de cunoștințele și specializările obținute de investigatorii privați implicați și de experiența anterioară.

Da, dovezile obţinute de investigatorii privaţi sunt pe deplin legale. Misiunea unui investigator privat este să obțină dovezi urmând exclusiv calea legală și reglementată, astfel încât clientul care l-a angajat să poată folosi aceste dovezi în instanță sau în orice alt cadru legal îi sunt necesare. Dovezile care încalcă legea prin modul în care au fost obținute sunt inutile, iar procedura prin care au fost obținute este, de cele mai multe ori, sancționată de către autoritățile competente.

Da, dovezile obţinute de un investigator privat sau o agenţie de investigaţii private pot fi folosite în instanţă. Probele sunt admisibile câtă vreme investigatorul a urmat calea legală şi reglementată de obţinere a acestora.

Nu, investigatorii privaţi nu poartă arme de foc. Singurele arme pe care se bazează un investigator privat bun sunt curiozitatea, discreția și profesionalismul.

Ocazional, da. Clientul care a angajat agenția de investigații private poate decide predarea  dovezilor obținute de investigatori către organele de cercetare penală sau aceștia pot colabora pe tot parcursul desfășurării investigației, în funcție de solicitările organelor statului.

Da, angajarea unui investigator privat este perfect legală. Legislația din România a reglementat exercitarea profesiei de investigator privat în 2003, odată cu adoptarea Legii nr. 329.

Lista investigatorilor atestați și autorizați, precum și a cabinetelor și a firmelor autorizate, este publică și se actualizează constant pe site-ul IGPR. Lista investigatorilor autorizaţi poate fi consultată pe site-ul IGPR.

Un investigator privat nu are voie să încalce legea pentru a obţine probe într-o speţă. De exemplu, investigatorul nu poate asculta telefoane, nu are voie să încalce proprietatea privată, să îngrădească libertăţile fundamentale sau să ameninţe o persoană pentru dezvăluirea informațiilor dorite. Din acest punct de vedere, investigatorul privat are aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean al României.

În cazul în care un investigator este deconspirat, el abandonează investigația, iar planul de acțiune este schimbat. Investigatorul deconspirat este eliminat definitiv din cazul respectiv.

Angajarea unui investigator privat este recomandată atunci când interesele companiei tale au
nevoie de protecție, indiferent dacă asta se întâmplă proactiv sau reactiv.

Mai exact, poți apela la investigații economico-financiare înainte de achiziționarea unei companii,
la investigații de tip back-ground check pentru a te asigura de integritatea etică și profesională a
viitorilor tăi parteneri de afaceri, a clienților sau a angajaților ori chiar la investigații due-diligence,
pentru a descoperi dacă afacerea ta are puncte vulnerabile, pe care să le poți îmbunătății prin
servicii specializate, de management al riscului.

În cazul în care există bănuieli sau chiar dovezi ale unei tentative de fraudare, poți contracta
servicii de investigații anti-fraudă, care sunt disponibile pentru industrii diverse, de la energie,
agricultură și imobiliare până la asigurări.

Angajarea unui investigator privat se poate face și pentru ca acesta să cerceteze și să dovedească
suspiciunile de de contrabandă și contrafacere sau pentru combaterea și prevenirea spălării
banilor și pentru corupție.

Investigatorul privat poate accesa doar datele publice, declarate în bilanț.

Dacă vrei să devii investigator privat, mai întâi trebuie să îndeplinești simultan câteva condiții: să ai cetățenie română sau să fii cetățean al unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, să ai studii medii și să fii absolvent al unei școli postliceale de detectivi sau să fi avut funcția de polițist sau lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranței naționale sau să fii absolvent al unei instituții de învățământ superior.
Să fii apt din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, să nu desfășori o activitate care implică exercițiul autorității publice, să ai avizul Inspectoratului de Poliție Județean sau al Direcției de Poliție a Municipiului București, după caz.
Nu în ultimul rând, să fi promovat examenul de atestare a calității de detectiv particular, conform prevederilor Art. 7 din Legea 329/2003 sau să deții un certificat de calificare în această profesie ori un atestat similar eliberat de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European.

Dacă îndeplinești simultan toate condițiile de mai sus, pașii pe care îi ai de parcurs mai departe pentru a deveni investigator privat sunt descriși în articolul următor: https://www.think-business.ro/cum-sa-devii-detectiv-particular/

 

Angajarea unui investigator privat nu este cu nimic mai diferit față de contractarea oricărui alt tip de serviciu destinat companiilor, cu excepția discreției care învăluie tot acest proces. Dar, pe scurt, putem spune că pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii: ne contactezi pe email contact@spiaromania.com sau prin intermediul formularului de contact. Ne descrii pe scurt problema cu care te confrunți, iar dacă te putem ajuta, vom stabili o întâlnire, în care ne spui mai multe despre situația în care te afli, de ce crezi că ai nevoie de o echipă de investigatori privați și ce anume aștepți drept rezultate. Vom face verificări suplimentare pentru a-ți înțelege foarte bine domeniul, compania și speța, apoi vom reveni la tine cu propuneri. Totul se întâmplă sub maximă confidențialitate!

În funcție de ceea ce ne prezinți, de piața în care te afli și documentarea prealabilă pe care o facem, îți avansam cel puțin o propunere viabilă de abordare și rezolvare. Îți vom explica pas cu pas ce urmează să se întâmple pentru ca și tu să înțelegi foarte bine la rândul tău ce presupune munca investigatorilor privați ai SPIA. Împreună vom forma o echipă și credem că este vital ca tu să fii în temă cu toate aspectele.

Asta e partea despre care nu îți putem spune foarte multe. Dar, pe scurt, echipa de investigatori SPIA pune în practică planul despre care îți spuneam mai sus mai sus.

Toate datele pe care le colectăm prin activitățile specifice de investigații ajung într-un raport concis și elocvent, ale cărui date sunt interpretate și primesc sugestiile aferente. Dacă ai nevoie, îți putem oferi consultanță juridică de specialitate și chiar comunicare de criză.

Investigaţii corporate reprezintă un termen generic, ce desemnează serviciile profesionale de business intelligence pe care o agenţie de investigatori particulari le realizează pentru clienţi din zona corporate, adica pentru companii. Aceste servicii sunt complexe si pot cuprinde o plajă foarte vastă de acţiuni, pentru o varietate de cazuri.

O posibilă aplicare a serviciilor de investigaţii de business o reprezintă fraudele corporate. În aceste cazuri, companiile apelează la specialişti în business intelligence, pentru a planifica şi executa investigaţii specialziate, menite a deconspira şi destabiliza elementele ilicite din cadrul firmei.

Alte scenarii pentru care este necesara intervenţia unor specialişti în investigaţii corporate ar fi cazurile de corupţie în cadrul companiei, de mită, clientelism, abuzuri în serviciu, furt sau delapidare de fonduri.

Poţi afla mai multe informaţii despre activitatea de investigaţii de business, respectiv business intelligence pe pagina noastră dedicată serviciilor de investigatii corporate.