Când intervine nevoia comunicării de criză în corporații?
O situație de criză în companie este, prin definiție, un eveniment neașteptat. Există, însă, câteva situații mai des întâlnite și care pot duce la crize de amploare, ce necesită atât intervenția unui investigator privat, cât și a unui om de comunicare de criză. La SPIA, specialiștii în ambele domenii fac echipă bună.
Crizele de PR survin în momentul în care informații sensibile din interiorul companiei ajung la presă și toată lumea este cu ochii pe companie, inclusiv instituțiile statului. De altfel, într-o corporație, majoritatea crizelor ajung să fie și crize de PR, deoarece informația ajunge, în cele din urmă, la presă.
Un alt tip de criză în corporații este criza financiară, ce afectează foarte multe departamente din companie, de la contabilitate până la vânzări. De multe ori, cauza crizei financiare se dovedește a fi un furt sau o fraudă.
O criză legală apare atunci când o corporație este acuzată că a încălcat legea; de asemenea, pot exista și situații în care o companie este nevoită să dea în judecată un client, un angajat sau un partener, situații deloc plăcute, pentru că atrag oprobiul presei și al potențialilor investitori. De asemenea, aceste situații pot afecta negativ încrederea partenerilor de afaceri.
Când ştii că ai nevoie de un investigator particular pentru comunicarea de criză?
Există câteva semnale de alarmă care indică începerea unei crize în cadrul companiei, moment în care gestionarea corectă a mesajelor devine crucială. Câteva dintre aceste semnale urgentează necesitatea comunicării de criză: o informaţie privitoare la activităţile ilicite ale unui angajat se scurge către presă; un angajat sau un fost angajat decide să divulge către presă informaţii sensibile sau chiar confidenţiale despre activitatea companiei; un partener de afaceri este implicat într-un scandal, impactând astfel renumele companiei; baze de date cu informaţii despre clienţi sau date financiare confidenţiale ajung publice pe internet; un client depune o plângere împotriva companiei sau denunţă public activitatea acesteia.
O agenţie de investigaţii particulare poate oferi consultanţă de specialitate, în vederea aplanării crizei de imagine. Serviciul de comunicare de criză implică gestionarea mesajelor transmise dinspre companie spre exterior sau chiar preluarea comunicării în numele companiei, acolo unde este cazul.
Desigur, cel mai bun moment de a apela la un investigator profesionist nu este în plină criză, ci înainte ca aceasta să se producă. Totuşi, pentru business‑urile care nu au un plan de acțiune privind comunicarea de criză, aceste semnale de alarmă reprezintă o chemare concretă la acţiune.
Strategia comunicării de criză
Anumite situaţii de comunicare de criză pot fi anticipate cu ușurință și, pentru fiecare scenariu posibil, există varii modele de soluționare. O companie ce pregăteşte preventiv modele de scenarii de comunicare de criză este cea mai bine pregătită să rezolve rapid o astfel de situaţie sensibilă.
O agenţie de investigaţii particulare te va putea ajuta să înțelegi unde sunt punctele vulnerabile ale companiei, care sunt riscurile de fraudă în organizația pe care o conduci, ce anume se poate face în cazul unei crize cauzate de vulnerabilitățile identificate, ce oameni ar trebui să gestioneze comunicarea de criză și cum să o facă.
Întotdeauna este bine să existe un purtător de cuvânt pentru situațiile de urgență. O persoană foarte bine pregătită dinainte pentru acest rol, care să știe ce anume trebuie făcut public, ce nu, şi care este întregul context al crizei. O agenţie de investigaţii corporate poate prelua comunicarea de criză în numele companiei, specialiștii care fac echipă cu investigatori profesioniști având experienţa necesară pentru a gestiona chiar şi o criză gravă de imagine, aflată în plină desfăşurare.
La finalizarea crizei este foarte importantă analiza a tot ceea ce s-a întâmplat. O criză constituie un prilej excelent de învăţare, respectiv de pregătire şi preîntâmpinare a viitoarelor potenţiale crize.
Din păcate, crizele de imagine pot lovi orice companie. Investigatorii SPIA România te pot ajuta să evaluezi riscurile unei crize în cadrul companiei şi te pot consilia privind măsurile necesare de prevenire sau gestionare a situaţiei de criză, respectiv de comunicare pe durata acesteia.