fbpx

SPIA

Comunicarea de criză

Comunicarea de criză

Comunicarea de criză are ca scop protejarea unei persoane, a unei companii sau chiar a unei comunități ce se confruntă sau riscă să se confrunte cu o situație conflictuală, în urma căreia reputația îi va fi afectată.

Crizele pot fi de ordin financiar, operațional, de personal, provocate de tehnologie sau de un dezastru natural. Entitatea a cărei reputație trebuie protejată poate fi chiar cea care a provocat criza sau poate fi implicată involuntar și afectată colateral.

Situațiile sunt diverse și complexe, nicio criză nu seamănă cu alta, însă adevărul este că orice companie, indiferent de mărime sau de domeniul în care activează, poate fi afectată de o criză.

Dezvoltarea continuă a mediilor de comunicare și, deci, rapiditatea cu care informația se răspândește, nu mai permit abordarea de tip no comment sau așteptăm să treacă. Stakeholderii, de la presă la angajați, cumpărători sau investititori, nu mai pot fi păcăliți astfel. E nevoie de o comunicare rapidă, precisă și transparentă din partea companiilor afectate de o criză.

Comunicarea de criză este o provocare deloc ușor de gestionat, motiv pentru care alegerea unor profesioniști cu experiență relevantă, așa cum este SPIA, este deosebit de importantă.

Experiența acumulată de-a lungul anilor ne-a demonstrat că într-o situație complexă precum cea care necesită serviciile unei agenții de investigații private, conceperea și integrarea unui plan de comunicare de criză în planul de acțiune este o nevoie obligatorie, nu doar o recomandare.

Factorii care prejudiciază financiar o companie au șanse reale de a vicia și imaginea publică și reputația acesteia, indiferent că vorbim de grupuri ilicite sau de acțiuni disparate dar cu consecințe pe mai multe planuri și pe termen lung. Compania care traversează criza trebuie să evite riscul de a fi transformată din personajul pozitiv într-unul negativ, la nivel de percepție în rândul stakeholderilor. În plus, presiunea publică poate influența percepția generală asupra cazului.

Scenariile și strategia de comunicare de criză sunt dezvoltate și ajustate permanent pe parcursul celor 3 etape – înaintea, în timpul și după comunicarea de criză, în funcție de rezultatele obținute în procesul de investigație privată.

Scopul nostru principal este ca managementul comunicării în timpul crizei să rămână în posesia clientului. Specialiștii SPIA în comunicarea de criză se pot alătura în calitate de consultanți unui departament de comunicare & PR deja existent sau pot acționa de la A la Z, în cazul în care clientul care se confruntă cu criza nu are deja colaboratori.

Ca perioadă, comunicarea de criză o poate depăși pe cea necesară investigației, în funcție de durata în care speța este soluționată din punct de vedere legal.

Acvila SPIA Romania

Diferența între companii, toate pasibile de cel puțin o criză, este dată de conștientizarea riscului și de pregătirea lor pentru un astfel de scenariu.

Acvila SPIA Romania

Nu te gândi că nu ți se poate întâmpla și ție, acționează preventiv! Suntem aici să îți răspundem la întrebări.

Când intervine nevoia comunicării de criză în corporații?

O situație de criză în companie este, prin definiție, un eveniment neașteptat. Există, însă, câteva situații mai des întâlnite și care pot duce la crize de amploare, ce necesită atât intervenția unui investigator privat, cât și a unui om de comunicare de criză. La SPIA, specialiștii în ambele domenii fac echipă bună.

Crizele de PR survin în momentul în care informații sensibile din interiorul companiei ajung la presă și toată lumea este cu ochii pe companie, inclusiv instituțiile statului. De altfel, într-o corporație, majoritatea crizelor ajung să fie și crize de PR, deoarece informația ajunge, în cele din urmă, la presă.

Un alt tip de criză în corporații este criza financiară, ce afectează foarte multe departamente din companie, de la contabilitate până la vânzări. De multe ori, cauza crizei financiare se dovedește a fi un furt sau o fraudă.

O criză legală apare atunci când o corporație este acuzată că a încălcat legea; de asemenea, pot exista și situații în care o companie este nevoită să dea în judecată un client, un angajat sau un partener, situații deloc plăcute, pentru că atrag oprobiul presei și al potențialilor investitori. De asemenea, aceste situații pot afecta negativ încrederea partenerilor de afaceri.

 

Când ştii că ai nevoie de un investigator particular pentru comunicarea de criză?

Există câteva semnale de alarmă care indică începerea unei crize în cadrul companiei, moment în care gestionarea corectă a mesajelor devine crucială. Câteva dintre aceste semnale urgentează necesitatea comunicării de criză: o informaţie privitoare la activităţile ilicite ale unui angajat se scurge către presă; un angajat sau un fost angajat decide să divulge către presă informaţii sensibile sau chiar confidenţiale despre activitatea companiei; un partener de afaceri este implicat într-un scandal, impactând astfel renumele companiei; baze de date cu informaţii despre clienţi sau date financiare confidenţiale ajung publice pe internet; un client depune o plângere împotriva companiei sau denunţă public activitatea acesteia.

O agenţie de investigaţii particulare poate oferi consultanţă de specialitate, în vederea aplanării crizei de imagine. Serviciul de comunicare de criză implică gestionarea mesajelor transmise dinspre companie spre exterior sau chiar preluarea comunicării în numele companiei, acolo unde este cazul.

Desigur, cel mai bun moment de a apela la un investigator profesionist nu este în plină criză, ci înainte ca aceasta să se producă. Totuşi, pentru business‑urile care nu au un plan de acțiune privind comunicarea de criză, aceste semnale de alarmă reprezintă o chemare concretă la acţiune.

 

Strategia comunicării de criză

Anumite situaţii de comunicare de criză pot fi anticipate cu ușurință și, pentru fiecare scenariu posibil, există varii modele de soluționare. O companie ce pregăteşte preventiv modele de scenarii de comunicare de criză este cea mai bine pregătită să rezolve rapid o astfel de situaţie sensibilă.

O agenţie de investigaţii particulare te va putea ajuta să înțelegi unde sunt punctele vulnerabile ale companiei, care sunt riscurile de fraudă în organizația pe care o conduci, ce anume se poate face în cazul unei crize cauzate de vulnerabilitățile identificate, ce oameni ar trebui să gestioneze comunicarea de criză și cum să o facă.

Întotdeauna este bine să existe un purtător de cuvânt pentru situațiile de urgență. O persoană foarte bine pregătită dinainte pentru acest rol, care să știe ce anume trebuie făcut public, ce nu, şi care este întregul context al crizei. O agenţie de investigaţii corporate poate prelua comunicarea de criză în numele companiei, specialiștii care fac echipă cu investigatori profesioniști având experienţa necesară pentru a gestiona chiar şi o criză gravă de imagine, aflată în plină desfăşurare.

La finalizarea crizei este foarte importantă analiza a tot ceea ce s-a întâmplat. O criză constituie un prilej excelent de învăţare, respectiv de pregătire şi preîntâmpinare a viitoarelor potenţiale crize.

Din păcate, crizele de imagine pot lovi orice companie. Investigatorii SPIA România te pot ajuta să evaluezi riscurile unei crize în cadrul companiei şi te pot consilia privind măsurile necesare de prevenire sau gestionare a situaţiei de criză, respectiv de comunicare pe durata acesteia.

Procesul Nostru

Icon Acvila SPIA Romania

1. De ce comunicare de criză.

Pentru că investigațiile noastre vor scoate la iveală adevărul, iar adevărul incomodează de fiecare dată pe cineva. Anii de experiență ne-au făcut să înțelegem că pentru clienții noștri există șanse reale să aibă nevoie de servicii de comunicare de criză, atât ca prevenție, cât și pentru gestionarea unei situații de criză reputațională în desfășurare.

Icon Acvila SPIA Romania

2. Strategia. Strategiile.

Specialiștii SPIA în comunicare de criză vor fi la curent cu evoluția colectării informațiilor de către echipa de investigatori, și vor face la rândul lor documentare pe sgementul de piață în care compania ta activează, pe concurență, context social, politic sau media. Vor identifica vulnerabilitățile și amenințările și vor creiona strategia sau, în funcție de complexitatea cazului, strategiile de acțiune.

Icon Acvila SPIA Romania

3. Implementarea.

Gestionarea comunicării pe toată durata crizei se aseamănă cu a fi la conducerea unui vapor aflat în mijlocul furtunii. Strategia propusă și agreată împreună cu clientul se implementează și se monitorizează constant, pentru a fi adaptată în funcție de desfășurarea evenimentelor.

Icon Acvila SPIA Romania

4. Monitorizare și asistență.

Comunicarea de criză poate avea mai multe faze, iar asta se traduce prin faptul că o criză de comunicare poate continua mult timp după ce adevărul a fost dezvăluit. Specialiștii SPIA în comunicare de criză vor rămâne lângă tine până se vor asigura că pericolul a trecut și nu mai există amenințări la adresa reputației companiei.

Întreabă-ne.