fbpx

SPIA

Comunicarea de criză

Comunicarea de criză

Comunicarea de criză are ca scop protejarea unei persoane, a unei companii sau chiar a unei comunități ce se confruntă sau riscă să se confrunte cu o situație conflictuală, în urma căreia reputația îi va fi afectată.

Crizele pot fi de ordin financiar, operațional, de personal, provocate de tehnologie sau de un dezastru natural. Entitatea a cărei reputație trebuie protejată poate fi chiar cea care a provocat criza sau poate fi implicată involuntar și afectată colateral.

Situațiile sunt diverse și complexe, nicio criză nu seamănă cu alta, însă adevărul este că orice companie, indiferent de mărime sau de domeniul în care activează, poate fi afectată de o criză.

Dezvoltarea continuă a mediilor de comunicare și, deci, rapiditatea cu care informația se răspândește, nu mai permit abordarea de tip no comment sau așteptăm să treacă. Stakeholderii, de la presă la angajați, cumpărători sau investititori, nu mai pot fi păcăliți astfel. E nevoie de o comunicare rapidă, precisă și transparentă din partea companiilor afectate de o criză.

Comunicarea de criză este o provocare deloc ușor de gestionat, motiv pentru care alegerea unor profesioniști cu experiență relevantă, așa cum este SPIA, este deosebit de importantă.

Experiența acumulată de-a lungul anilor ne-a demonstrat că într-o situație complexă precum cea care necesită serviciile unei agenții de investigații private, conceperea și integrarea unui plan de comunicare de criză în planul de acțiune este o nevoie obligatorie, nu doar o recomandare.

Factorii care prejudiciază financiar o companie au șanse reale de a vicia și imaginea publică și reputația acesteia, indiferent că vorbim de grupuri ilicite sau de acțiuni disparate dar cu consecințe pe mai multe planuri și pe termen lung. Compania care traversează criza trebuie să evite riscul de a fi transformată din personajul pozitiv într-unul negativ, la nivel de percepție în rândul stakeholderilor. În plus, presiunea publică poate influența percepția generală asupra cazului.

Scenariile și strategia de comunicare de criză sunt dezvoltate și ajustate permanent pe parcursul celor 3 etape – înaintea, în timpul și după comunicarea de criză, în funcție de rezultatele obținute în procesul de investigație privată.

Scopul nostru principal este ca managementul comunicării în timpul crizei să rămână în posesia clientului. Specialiștii SPIA în comunicarea de criză se pot alătura în calitate de consultanți unui departament de comunicare & PR deja existent sau pot acționa de la A la Z, în cazul în care clientul care se confruntă cu criza nu are deja colaboratori.

Ca perioadă, comunicarea de criză o poate depăși pe cea necesară investigației, în funcție de durata în care speța este soluționată din punct de vedere legal.

Acvila SPIA Romania

Diferența între companii, toate pasibile de cel puțin o criză, este dată de conștientizarea riscului și de pregătirea lor pentru un astfel de scenariu.

Acvila SPIA Romania

Nu te gândi că nu ți se poate întâmpla și ție, acționează preventiv! Suntem aici să îți răspundem la întrebări.

Procesul Nostru

Icon Acvila SPIA Romania

1. De ce comunicare de criză.

Pentru că investigațiile noastre vor scoate la iveală adevărul, iar adevărul incomodează de fiecare dată pe cineva. Anii de experiență ne-au făcut să înțelegem că pentru clienții noștri există șanse reale să aibă nevoie de servicii de comunicare de criză, atât ca prevenție, cât și pentru gestionarea unei situații de criză reputațională în desfășurare.

Icon Acvila SPIA Romania

2. Strategia. Strategiile.

Specialiștii SPIA în comunicare de criză vor fi la curent cu evoluția colectării informațiilor de către echipa de investigatori, și vor face la rândul lor documentare pe sgementul de piață în care compania ta activează, pe concurență, context social, politic sau media. Vor identifica vulnerabilitățile și amenințările și vor creiona strategia sau, în funcție de complexitatea cazului, strategiile de acțiune.

Icon Acvila SPIA Romania

3. Implementarea.

Gestionarea comunicării pe toată durata crizei se aseamănă cu a fi la conducerea unui vapor aflat în mijlocul furtunii. Strategia propusă și agreată împreună cu clientul se implementează și se monitorizează constant, pentru a fi adaptată în funcție de desfășurarea evenimentelor.

Icon Acvila SPIA Romania

4. Monitorizare și asistență.

Comunicarea de criză poate avea mai multe faze, iar asta se traduce prin faptul că o criză de comunicare poate continua mult timp după ce adevărul a fost dezvăluit. Specialiștii SPIA în comunicare de criză vor rămâne lângă tine până se vor asigura că pericolul a trecut și nu mai există amenințări la adresa reputației companiei.

Întreabă-ne.