Care este rolul unui investigator privat in procesul de Due Diligence?
Echipa investigatori particulari SPIA România are experienţa necesară, precum şi pregătirea profesională specializată pentru planificarea şi executarea investigaţiilor de Due Diligence şi gestionarea riscurilor de fraudă pentru partenerii noştri.
Folosim tehnici de ultimă generaţie şi cele mai moderne metodologii investigative, pentru a asigura acurateţea, integritatea şi exhaustivitatea informaţiei pe care o furnizăm partenerilor. Astfel, ne asigurăm că, la finalizarea investigaţiei, partenerul nostru este înarmat cu toate datele necesare luării unei decizii de business în deplină cunoştinţă. În acest fel, serviciile de Due Diligence protejează business‑ul împotriva unor posibile omisiuni ce pot avea consecinţe dezastruoase.
Este legal serviciul de Due Diligence în România?
Asigurarea serviciilor de Due Diligence şi managementul riscului este pe deplin legală în România. Nu doar atât, dar investigaţiile de tip Due Diligence reprezintă practici recunoscute şi reglementate la nivel mondial.
Mai mult, SPIA România lucrează la cele mai înalte standarde deontologice, asigurând integritatea profesională în serviciile prestate. Lucrăm discret şi eficient, asigurându-ne că procesul investigativ nu perturbă cu nimic activitatea business-ului partenerului şi nici nu ridică suspiciuni în rândul posibilelor elemente ilicite din interiorul sau exteriorul companiei.
Nu în ultimul rând, ne asigurăm că obţinem informaţii în deplină legalitate, respectând atât legislaţiile naţională şi regională, dar şi acordurile internaţionale. În aceste condiţii, rezultatele investigaţiilor de Due Diligence sunt perfect legale şi pot fi folosite de către partenerul nostru în vederea unei decizii de business sau chiar în cadrul unui proces juridic.
Ce se întâmplă dacă nu apelăm la servicii de Due Diligence?
Într-o lume ideală, nu ar fi nevoie de servicii de Due Diligence. În aceeaşi ordine de idei, într-o lume ideală nu ar exista fraude în lumea afacerilor. Din nefericire, nu trăim într-o lume ideală, iar business‑urile care nu realizează măsuri de Due Diligence şi managementul riscurilor se lasă deschise în faţă unor potenţiale fraude.
Vulnerabilităţile la care se supun companiile ce nu contractează servicii de Due Diligence sunt numeroase. De la riscul fraudei financiare, până la furtul proprietăţii intelectuale, realizarea unei investiţii catastrofale sau implicarea într-o afacere ilicită, ce ar putea costa business-ul sume fabuloase de bani.
Nu în ultimul rând, companiile care nu se protejează de fraudă sunt expuse riscurilor de PR. Istoria ne arată numeroase cazuri de fraudă, care au avut efecte dezastruoase asupra imaginii unei companii, uneori ireparabile.
Ca în orice domeniu, în combaterea fraudelor de business, este mai bine să previi decât să tratezi.
Ce domenii de activitate au nevoie de servicii de Due Diligence?
Literalmente orice business are nevoie de servicii de Due Diligence. Cât timp compania încheie contracte, achiziţionează, tranzacţionează, fuzionează sau iniţiază parteneriate cu alte entităţi juridice, este nevoită să gestioneze riscul de fraudare, ceea ce se poate realiza numai prin servicii specifice de Due Diligence.
SPIA România are o experienţă vastă în cele mai variate domenii de activitate. De la companii de asigurări sau energie, agenţii imobiliare și până la instituţii bancare, lucrăm cu cele mai competitive verticale de business, pentru a asigura o piaţă cât mai ferită de riscurile de fraudă.
Ce anume va investiga o agenţie angajată sa se ocupe de Due Diligence?
Pe scurt, totul. Odată contractată pentru o investigaţie de Due Diligence, agenţia de investigaţii particulare va evalua vulnerabilităţile financiare şi va studia istoricul economico-fiscal, activele şi pasivele companiei. De asemenea, se va interesa de angajaţii companiei, de factorii de HR, proprietatea intelectuală, inventarul şi complianţa în faţa legii şi integritatea economico-financiară. Nu în ultimul rând, investigatorii privaţi vor urmări procesele legale, precum şi tranzacţiile comerciale ale companiei.
Prin asigurarea exhaustivităţii informaţiei obţinute, investigatorii se asigură că partenerul deţine toate datele necesare unei decizii de business avizate, în deplină siguranţă faţă de riscurile de fraudare.