fbpx

SPIA

Due diligence &
Managementul riscului

 

Mediul contemporan de business este caracterizat de dinamism şi complexitate. Decizii rapide, concurenţă neiertătoare, schimbări continue şi o reţea adâncă de interdependenţe descriu cel mai bine mediul de afaceri modern. În aceste condiţii, companiile sunt supuse la tot mai multe riscuri de fraudă. Gestionarea vulnerabilităţilor şi managementul riscului de fraudă devin priorităţi absolute. Din nefericire, de multe ori, acestea ajung să fie neglijate. Aici intervin serviciile de Due Diligence şi management al riscului oferite de SPIA România.

Ce înseamnă Due Diligence şi managementul riscului?

Due Diligence presupune investigarea, identificarea şi analizarea riscurilor din diverse industrii sau segmente de activitate. Indiferent de tranzacţia de business în care partenerul este implicat, SPIA România evaluează legitimitatea şi legalitatea afacerii, prin servicii profesionale de verificare a complianţei companiei.

Motive pentru demararea unei investigaţii de Due Diligence

Fiecare contract încheiat, fiecare achiziţie, investiţie, preluare ori fuziune şi fiecare nou parteneriat de business aduce noi provocări. Pentru a asigura integritatea afacerii şi pentru a proteja compania în faţa vulnerabilităţilor economice, legale şi fiscale, trebuie minimizat riscul de fraudare. Un parteneriat stabil cu o agenţie specializată în gestionarea factorilor de risc poate reduce drastic potenţialul unei afaceri ilicite.

Orice operaţiune economico-financiară aduce cu sine factori de risc pentru companie. Aceasta se deschide posibilităţii de fraudă, evaziune fiscală, deturnare de fonduri, infracţiuni de tip white collar sau alte fapte ilicite. Singura apărare în faţa acestor pericole o reprezintă asigurarea serviciilor de Due Diligence şi management al riscului de fraudă.

În ce situaţii se aplică serviciile de Due Diligence şi managementul riscului?

Nevoia serviciilor de Due Diligence apare în toate sectoarele activităţii de business. De la Due Diligence financiar, analiza riscului de fraudă sau a riscului de evaziune fiscală, până la studierea riscurilor de corupție, gama de situaţii comerciale în care SPIA poate oferi acest serviciu este extrem de variată și complexă.

Ce rezultate pot oferi serviciile de Due Diligence şi managementul riscului?

Demararea unui proiect de Due Diligence şi managementul riscului alături de SPIA România poate avea ca rezultat aflarea unor informaţii cruciale, ce pot salva business-ul partenerului de la un posibil dezastru financiar sau de imagine. De exemplu, compania cu care partenerul ar urma să semneze un contract important ar putea avea datorii substanţiale, litigii neacoperite sau alte obligaţii neachitate.

De asemenea, istoricul economic sau fiscal al companiei sau modul de raportare financiară ar putea evidenţia neregularităţi. Acestea ar putea include nerespectarea unor obligaţii fiscale sau a unor termeni legali, activităţi frauduloase, cazuri de şantaj, spălare de bani sau activităţi ilegale la nivelul unor angajaţi, parteneri de afaceri sau chiar la nivel de business.

Toate aceste informaţii ar putea fi tăinuite de conducerea companiei (sau aceasta ar putea să nu fie conştientă de ele), caz în care abaterile ar ieşi la suprafaţă abia după semnarea acordului, când ar fi prea târziu. Astfel, aceste nereguli ar deveni vulnerabilităţi serioase pentru business-ul partenerului.

SPIA România lucrează proactiv în vederea detectării potenţialelor schimbări, abateri sau modificări de comportament fiscal, în vederea prevenirii tentativelor de fraudă. Studierea contractelor încheiate cu furnizorii, angajaţii sau partenerii de business externi aduc la lumină potenţiale vulnerabilităţi, pentru a minimiza şi gestiona factorii de risc.

Acvila SPIA Romania

Atât Due Diligence cât și managementul riscului sunt două servicii de prevenție, menite să evite apariția fraudelor de orice fel și să protejeze o companie de amenințările asupra stabilității sale.

Acvila SPIA Romania

Prevenția este o soluție mai sănătoasă și mai puțin costisitoare decât urmările grave ale unor vulnerabilități ignorate de companie și exploatate contra sa.

Procesul Nostru

Icon Acvila SPIA Romania

1. Facem cunoștință.

Facem cunoștință cu tine și compania ta. Ne asigurăm că înțelegem nevoile, apoi pornim un proces preliminar de investigare și analiză. Scopul este ne conturăm informațiile despre compania ta, mediul în care ea activează, cum își desfășoară activitatea și segmentul de industrie aferent, în vederea identificării factorilor de risc. Totul se întâmplă sub auspiciile confidențialității!

Icon Acvila SPIA Romania

2. Analiza de risc.

Investigația și analiza de risc relevă informații și detalii care ne ajută să identificăm corect vulnerabilitățile. Ți le vom prezenta, explica, interpreta și în același timp îți vom propune cel mai potrivit plan care să te ajute să elimini punctele slabe ale companiei tale. În acest pas al procesului de due diligence, ne asigurăm că riscurile pentru business-ul tău au fost identificate şi că răspunsul companiei tale la aceşti factori se va desfăşura în acord cu o strategie aplicată şi bine conturată.

Icon Acvila SPIA Romania

3. Managementul riscului.

Împreună vom forma o echipă și vom rămâne alături de tine pentru implementare. Managementul riscului presupune un angajament pe termen lung, iar noi îţi vom fi alături, în vederea eliminării factorilor de risc din companie. Ne dorim ca tu să fii într-adevăr cu un pas înaintea provocărilor și vrem să ne asigurăm că totul va fi setat corect.

Icon Acvila SPIA Romania

4. Raportarea finală.

Niciun proiect de due diligence și management de risc nu pleacă de la noi fără o sesiune de debriefing cu toate entitățile implicate în dezvoltare și implementare. Doar așa putem fi siguri că fiecare a înțeles ce rol are, ce a fost bine și ce ar putea fi îmbunătățit. În acest fel, ne asigurăm nu doar că analiza de risc şi-a atins scopul şi că factorii de risc au fost eliminaţi, dar şi că s-a construit o cultură de prevenţie a vulnerabilităţilor şi a riscurilor viitoare.  Acest detaliu ne ajută pe fiecare să avansăm, să căpătăm experiență, să evoluăm.

Care este rolul unui investigator privat in procesul de Due Diligence?

Echipa investigatori particulari SPIA România are experienţa necesară, precum şi pregătirea profesională specializată pentru planificarea şi executarea investigaţiilor de Due Diligence şi gestionarea riscurilor de fraudă pentru partenerii noştri.

Folosim tehnici de ultimă generaţie şi cele mai moderne metodologii investigative, pentru a asigura acurateţea, integritatea şi exhaustivitatea informaţiei pe care o furnizăm partenerilor. Astfel, ne asigurăm că, la finalizarea investigaţiei, partenerul nostru este înarmat cu toate datele necesare luării unei decizii de business în deplină cunoştinţă. În acest fel, serviciile de Due Diligence protejează business‑ul împotriva unor posibile omisiuni ce pot avea consecinţe dezastruoase.

Este legal serviciul de Due Diligence în România?

Asigurarea serviciilor de Due Diligence şi managementul riscului este pe deplin legală în România. Nu doar atât, dar investigaţiile de tip Due Diligence reprezintă practici recunoscute şi reglementate la nivel mondial.

Mai mult, SPIA România lucrează la cele mai înalte standarde deontologice, asigurând integritatea profesională în serviciile prestate. Lucrăm discret şi eficient, asigurându-ne că procesul investigativ nu perturbă cu nimic activitatea business-ului partenerului şi nici nu ridică suspiciuni în rândul posibilelor elemente ilicite din interiorul sau exteriorul companiei.

Nu în ultimul rând, ne asigurăm că obţinem informaţii în deplină legalitate, respectând atât legislaţiile naţională şi regională, dar şi acordurile internaţionale. În aceste condiţii, rezultatele investigaţiilor de Due Diligence sunt perfect legale şi pot fi folosite de către partenerul nostru în vederea unei decizii de business sau chiar în cadrul unui proces juridic.

Ce se întâmplă dacă nu apelăm la servicii de Due Diligence?

Într-o lume ideală, nu ar fi nevoie de servicii de Due Diligence. În aceeaşi ordine de idei, într-o lume ideală nu ar exista fraude în lumea afacerilor. Din nefericire, nu trăim într-o lume ideală, iar business‑urile care nu realizează măsuri de Due Diligence şi managementul riscurilor se lasă deschise în faţă unor potenţiale fraude.

Vulnerabilităţile la care se supun companiile ce nu contractează servicii de Due Diligence sunt numeroase. De la riscul fraudei financiare, până la furtul proprietăţii intelectuale, realizarea unei investiţii catastrofale sau implicarea într-o afacere ilicită, ce ar putea costa business-ul sume fabuloase de bani.

Nu în ultimul rând, companiile care nu se protejează de fraudă sunt expuse riscurilor de PR. Istoria ne arată numeroase cazuri de fraudă, care au avut efecte dezastruoase asupra imaginii unei companii, uneori ireparabile.

Ca în orice domeniu, în combaterea fraudelor de business, este mai bine să previi decât să tratezi.

Ce domenii de activitate au nevoie de servicii de Due Diligence?

Literalmente orice business are nevoie de servicii de Due Diligence. Cât timp compania încheie contracte, achiziţionează, tranzacţionează, fuzionează sau iniţiază parteneriate cu alte entităţi juridice, este nevoită să gestioneze riscul de fraudare, ceea ce se poate realiza numai prin servicii specifice de Due Diligence.

SPIA România are o experienţă vastă în cele mai variate domenii de activitate. De la companii de asigurări sau energie, agenţii imobiliare și până la instituţii bancare, lucrăm cu cele mai competitive verticale de business, pentru a asigura o piaţă cât mai ferită de riscurile de fraudă.

Ce anume va investiga o agenţie angajată sa se ocupe de Due Diligence?

Pe scurt, totul. Odată contractată pentru o investigaţie de Due Diligence, agenţia de investigaţii particulare va evalua vulnerabilităţile financiare şi va studia istoricul economico-fiscal, activele şi pasivele companiei. De asemenea, se va interesa de angajaţii companiei, de factorii de HR, proprietatea intelectuală, inventarul şi complianţa în faţa legii şi integritatea economico-financiară. Nu în ultimul rând, investigatorii privaţi vor urmări procesele legale, precum şi tranzacţiile comerciale ale companiei.

Prin asigurarea exhaustivităţii informaţiei obţinute, investigatorii se asigură că partenerul deţine toate datele necesare unei decizii de business avizate, în deplină siguranţă faţă de riscurile de fraudare.

Întreabă-ne.