Mediul de afaceri din România se confruntă tot mai mult cu nevoia serviciilor de investigaţii corporate. Dezvoltarea mediului de business, evoluţia companiilor private şi progresul economic al României au crescut semnificativ riscul infracţionalităţii în mediul de business. În consecinţă, tot mai multe companii apelează la agenţii specializate în investigaţii corporate şi business intelligence, fie că vorbim despre corporaţii sau despre firme mici şi mijlocii.
Serviciile de investigaţii de business nu sunt o noutate. Pe pieţe mai dezvoltate, precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa sau Spania, companiile apelează frecvent la consultanţa specialiştilor în business intelligence, în vederea identificării şi eliminării din timp a riscurilor de fraudă, dar şi pentru a combate efectele negative ale unei infracţiuni deja comise în cadrul business-ului.
Deschiderea mediului de afaceri din România la piaţa globală a adus cu sine multe avantaje comerciale, însă a avut drept consecinţă şi “importul” unor vulnerabilităţi pentru siguranţa afacerii. Riscul de fraudare, spionajul specific mediului corporatist (cunoscut şi drept spionaj economic), corupţia sau practicile nelegitime de business reprezintă numai o parte dintre problemele cu care se confruntă astăzi companiile. Aceste provocări, relativ noi pe piaţa autohtonă, au creat nevoia unor servicii profesioniste de investigaţii corporate, dedicate soluţionării tuturor problemelor de business intelligence şi oferirii de sprijin continuu companiilor partenere, în combaterea fenomenului criminal cu care acestea se pot confrunta.
Natura sensibilă a fraudei corporate, complexitatea structurală a companiei (mai ales în cazul multinaţionalelor), constrângerile de timp şi resurse şi anonimatul făptaşilor fac, de cele mai multe ori, dificilă sau chiar imposibilă soluţionarea problemei prin apel la resursele interne ale business-ului. Aici intervine agenţia specializată în business intelligence, care aduce experienţă în realizarea investigaţiilor corporate, cunoştinţe specifice de investigaţii de business, dar şi resurse specializate dedicate soluţionării, în mod eficient, a problemei cu care se confruntă business-ul. Competenţele de investigaţii de business sunt completate de un angajamentul strict de discreţie faţă de client.
Echipa SPIA România oferă o gama largă de servicii de investigaţii corporate complexe, acumulând o vastă experienţă în business intelligence, la cel mai înalt nivel. Investigaţiile noastre relevă informaţii cruciale, ce ajută companiile partenerilor noştri să înţeleagă situaţiile şi riscurile de fraudă corporate cu care se confrunta şi să ia cele mai bune decizii, în deplină cunoştinţă de cauză.
Înţelegem că, la nivelul comercial, miza este foarte mare, iar aplicarea unor tactici de business intelligence greşite poate avea consecinţe serioase asupra cifrei de afaceri şi a imaginii companiei. De aceea, serviciile de investigaţii corporate oferite de SPIA sunt tailor-made. Cu alte cuvinte, oferim exclusiv consultanţă personalizată, structurată precis pe nevoile business-urilor cu care lucrăm. Asigurăm business intelligence la cel mai înalt nivel de profesionalism, orientat spre soluţionarea provocărilor de orice tip, fie că firma clientului doreşte să minimizeze riscurile de fraudare corporate sau aceasta deja se confruntă cu o daună produsă. Ne ocupăm de întregul proces al investigaţiei şi oferim sprijin permanent clientului, pe întreaga durată a proiectului.
Sectorul de business din România s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, ceea ce a dus la o complexitate operaţională ridicată în mediul corporatist. Ca atare, nevoile de corporate intelligence au devenit foarte complexe şi variate. Operaţiunile de prevenire, scenariile de risc şi cazurile de fraudare cer servicii de investigaţii corporate complexe, ce acoperă un spectru larg de competenţe.
O situaţie concretă ce necesită implicarea unei agenţii de investigaţii de business este frauda. O companie este expusă riscului de fraudare extern, dar şi intern. De la înşelătorii, fraude financiare, escrocherii şi până la delapidări de fonduri, actul criminal poate lua multe forme şi, de multe ori, de depistarea acestuia poate depinde imaginea companiei sau chiar securitatea financiară a acesteia. Procesul de investigare a fraudei este deseori complicat şi laborios, implicând o echipă dedicată, cu experienţă dovedită în acel domeniu. Având în vedere această complexitate, de multe ori companiile nu dispun de resursele necesare pentru desfăşurarea unei astfel de investigaţii, motiv pentru care soluţionarea internă devine dificilă sau chiar imposibilă.
Un alt context ce face necesară colaborarea cu o agenţie de business intelligence îl constituie investigarea unor parteneri de afaceri. Acest tip de investigaţie vizează verificarea unor parteneri de business, a unor potenţiali parteneri ori a unor companii implicate într-un proces de fuziune şi achiziţie (cunoscut şi drept Merger&Acquisition). O astfel de investigaţie corporate caută să asigure integritatea partenerului de business, acurateţea unor documente sau informaţii transmise, conformitatea şi legalitatea cadrului operaţional, precum şi aspecte de due diligence. La fel ca în cazul investigaţiilor de fraudă, compania nu deţine, de cele mai multe ori, resursele necesare desfăşurării unei astfel de operaţiuni, intervenţia unei agenţii de corporate intelligence devenind imperativă.
Nu în ultimul rând, cazurile de mită sau de clientelism, conflictele de interese şi alte abuzuri în serviciu similare pot aduce pagube serioase unui business. În foarte multe cazuri, astfel de iregularităţi rămân nedetectate, putându-se desfăşura pe o perioadă foarte lungă de timp.
Criminalitatea de tip white collar poate avea efecte dramatice asupra stabilităţii, credibilităţii şi imaginii unei companii. În mediul de business contemporan, caracterizat de dinamism, prevenirea unor astfel de incidente, minimizarea riscurilor şi investigarea faptelor ilicite au devenit nu doar necesare, ci prioritare. Agenţia de investigatori particulari SPIA România vine în sprijinul companiilor cu servicii profesioniste de investigaţii coporate şi business intelligence, având o bogată experienţă în soluţionarea cazurilor de corporate intelligence din varii domenii de activitate.