fbpx

SPIA

Frauda de tip Pump and Dump (P&D)

15 februarie 2021

Frauda de tip Pump and Dump sau schema de Pump and Dump a revenit în atenția investigatorilor antifraudă datorită controverselor generate în jurul companiei americane GameStop, ale cărei acțiuni au crescut peste noapte, într-un ritm fulminant.

Să începem cu câteva informații despre acest tip de fraudă și apoi vom reveni la exemplul Game Stop, pentru a înţelege puţin mai bine contextul acestei situaţii inedite.

Cum se desfășoară frauda de tip Pump and Dump?

În general, făptașii atrag investitori cu promisiunea că aceștia vor da lovitura și vor putea câștiga bani frumoși din investiția în acțiuni ce acum au preț mic, dar care sigur va crește pe viitor.

Practic, escrocii creează o falsă urgență de a cumpăra acțiuni, cu scopul de a le crește artificial prețul. Imediat ce au păcălit mai mulți investitori și volumul vânzărilor a atins o masă critică, făptașii își vând acțiunile și lasă compania la pământ, cu acțiunile la o valoarea infimă. Pentru că prețul acțiunilor a scăzut, astfel, sub prețul de vânzare, investitorii pierd bani, deoarece nu reușesc să își vândă acțiunile la timp.

Acesta este mecanismul prin care funcționează frauda de tip Pump and Dump. Investigatorii antifraudă cunosc bine mecanismele acestor scheme și pot identifica foarte ușor o astfel de înșelătorie.

Ce s-a întâmplat în cazul Game Stop?

Situaţia GameStop nu reprezintă (încă) un caz de fraudă Pump and Dump, însă foarte mulți au comparat ceea ce s-a întâmplat cu retailer-ul de gaming cu o schemă frauduloasă.

GameStop, o companie ce vinde jocuri pentru calculator, console şi accesorii de gaming, se află de câțiva ani buni în declin. Motivul principal îl constituie dezvoltarea comerţului electronic, respectiv apariţia numeroaselor platforme de distribuţie digitală a jocurilor. Mulți investitori au încercat să profite de pe urma scăderii prețului acțiunilor, prin practica numită short selling (cunoscută şi ca vânzarea în lipsă), o tactică de speculă de pe urma acțiunilor companiilor care se află în declin. Pe acest fond, un grup de investitori de pe Reddit a luat decizia să cumpere acțiuni Game Stop în masă, ceea ce a făcut ca valoarea acțiunilor să explodeze.

Scopul celor de pe Reddit a fost clar: pe de o parte, şi-au dorit să combată specula marilor companii de brokeraj de pe Wall Street, pe de altă parte, însă, a existat şi un interes financiar al micilor jucători care au cumpărat acţiuni a căror valoare s-a apreciat peste noapte.

Aceasta este povestea pe scurt, cu mențiunea că, la momentul redactării acestui articol, aceasta se află în desfăşurare. În timp, vom afla adevărul.

Pump and Dump și criptomonedele

Schemele Pump and Dump se desfășoară de multe ori în lumea criptomonedelor, piața de cryptocurrency, din cauză că acest domeniu nu este reglementat.

O analiză antifraudă ar putea include o menţiune a riscurilor de a lucra cu anumite business-uri, în funcţie de istoricul comercial al acestora, inclusiv dacă acestea tranzacționează la bursă sau acceptă ori tranzacţionează criptomonede, precum Bitcoin sau Ethereum. În general, o astfel de fraudă se desfășoară de către un grup de oameni care cumpără o criptomonedă în cantități mari – modalitate prin care îi este crescut artificial prețul – apoi promovează în social media, în comunitățile pasionaților de crypto şi blockchain, faptul că respectiva monedă se află pe un trend ascendent.

Rezultatul este un efect de urgența şi FOMO (Fear Of Missing Out, teama de a rata un trend): „Cumpără acum criptomonede, înainte ca preţul să crească şi mai mult!” După ce este atras un număr mare de investitori, fraudatorii vând cantități mari din criptomonedele achiziționate și scad, astfel, prețul acestora pe piață. Investitorii sunt păcăliți iar pierderile rezultate din această schemă sunt destul de mari.

Cum recunoaștem mesajele cu tentă frauduloasă?

În general, mesajele nesolicitate care sună prea bine pentru a fi adevărate pot fi o înșelătorie, o schemă Ponzi sau un alt tip de fraudă în desfășurare.

SPIA România oferă servicii de investigații ale riscului de fraudă, utile pentru a depista din timp diverse tipuri de fraudă, de la cea de tip Pump and Dump (P&D), până la frauda în Merger and Aquisitions (M&A) sau prevenirea și combaterea spălării banilor. În paralel, analiza riscului de fraudă ferește compania de ajunge în situații frauduloase, cu repercusiuni de ordin financiar, operațional și reputațional.

Schemele de tip Pump and Dump reprezintă doar una dintre armele din arsenalul infractorilor. De aceea, specialiştii SPIA România sunt la curent cu cele mai noi tehnici de fraudare, pentru a asigura servicii eficiente de combatere şi prevenire a fraudei pentru partenerii săi.