fbpx

SPIA

WHISTLEBLOWING -sistemul de raportare a neregulilor de către avertizorii de integritate -

WHISTLEBLOWING -sistemul de raportare a neregulilor de către avertizorii de integritate -

În multe dintre spețe, descoperirea și investigarea faptelor de corupție, fals, conflict de interese, fraudă corporate sau încălcarea altor dispoziții legale și de etică, se face plecând de la o informație oferită de așa-numiții avertizori de integritate.

Directiva Europeană Whistleblowing, aprobată de Uniunea Europeană în 2019 și transpusă în legislația din România prin „Legea privind protecția avertizorilor de interes public”, prevede obligația companiilor publice și private cu mai mult de 50 de angajați să implementeze canale sigure și anonime, prin care angajații sau colaboratorii pot raporta nereguli, practici frauduloase sau alte tipuri de acțiuni ilegale. Tot legea avertizorului de integritate prevede și obligația companiilor de a stabili măsuri și proceduri eficiente pentru protecția persoanelor care raportează abateri săvârșite în interiorul organizației, numiți avertizori de integritate sau whistleblowers.

Conform Directivei Whistleblowing, companiile pot colabora cu terți care să îi ajute în identificarea și implementarea unor canale de raportare (sisteme de whistleblowing), stabilirea unor proceduri stricte și a unor modele de comunicare, dar și cu adoptarea unor modele de reacție, intervenție și răspuns la sesizările raportate de avertizorii de integritate.

Cu o experiență de peste 10 ani în investigații antifraudă, specialiștii SPIA oferă companiilor vizate de „Legea privind protecția avertizorilor de interes public” un pachet complet de servicii, care acoperă toate cele 3 spectre de acțiune: prevenție & educare, implementarea soluției de raportare și măsuri & acțiuni concrete post-raportare, astfel:

Ateliere și workshop-uri de conștientizare și educare pentru angajații companiei, ce au ca scop informarea și creșterea nivelului de conștientizare al angajaților privind tipurile de activități frauduloase, efectele profesionale, personale și penale ale implicării în acțiuni ilicite, canalele de comunicare pe care le au la dispoziție pentru a raporta faptele ilicite – whistleblowing, dar și modul în care ar trebui să reacționeze în fața unor situații neprevăzute. Sesiunile dedicate angajaților au rolul de a facilita implementarea Directivei Whistelblowing în cadrul companiei și de a-i încuraja să sesizeze faptele ilicite despre care au cunoștință, asigurându-le, în același timp, confidențialitate deplină.

O soluție digitală complexă pentru sistemul de raportare whistleblowing, sub forma unei aplicații care îți asigură întreg spectrul de servicii necesare și care poate fi chiar de forma white-label, pentru o personalizare 100% aliniată brandului tău. Aplicația asigură toate etapele necesare procesului de raportare, de la acces la canalul de raportare, materialele necesare pentru comunicarea implementării în cadrul companiei, investigarea aspectelor sesizate de whistleblower, informarea boardului de management, consultanță juridică și răspuns oferit avertizorului de integritate care a raportat incidentul. Întreg procesul este confidențial și sigur atât pentru companie, cât și pentru avertizorul în interes public.

Investigațiile post-raportare vin în sprijinul companiilor care au implementat prevederile din „Legea privind protecția avertizorilor în interes public” și au ca scop efectuarea unor investigații complexe pentru a identifica împrejurările și cauzele săvârșirii faptelor ilicite raportate de avertizorul de integritate.

Colaborarea cu investigatorii SPIA oferă antreprenorilor și managerilor posibilitatea ca, la finalizarea investigațiilor antifraudă corporate efectuate, aceștia să aibă la îndemână majoritatea elementelor necesare pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la corectitudinea aspectelor semnalate de către avertizorul de integritate, prin intermediul canalelor interne de raportare sau prin alte mijloace. Concluziile raportului final al investigației vin în sprijinul deciziei de acțiune a decidentului față de cei implicați ori, după caz, pentru sesizarea autorităților competente.

Consultanța de specialitate pentru implementarea prevederilor Directivei Europene Whistleblowing este un serviciu menit să  asiste companiile în alinierea la prevederile legale, prin instruirea persoanelor desemnate pentru a implementa sistemul de avertizare whistleblowing, monitorizarea implementării unor proceduri, efectuarea unor activități de informare a angajaților în ceea ce privește avertizarea în interes public și asistență specializată în protecția avertizorilor de integritate.

Acvila SPIA Romania

Din echipa de specialiști SPIA care asigură acest serviciu fac parte investigatori, avocați, experți în protecția avertizorilor de integritate, prevenirea și combaterea corupției, managementul relațiilor dintre structurile anticorupție și politici anticorupție.

Acvila SPIA Romania

În cazul companiilor cu activitate similară, care se află în relații comerciale sau care fac parte din același grup de companii, specialiștii SPIA pot implementa un sistem comun de raportare whistleblowing.

Procesul Nostru

Icon Acvila SPIA Romania

1. Ne cunoaștem.

În prima etapă a procesului ne cunoaștem și ne spui care este provocarea cu care te confrunți. Nu înainte de a semna un NDA, pentru a ne asigura că întreaga discuție se poartă sub auspiciile confidențialității totale.   

Icon Acvila SPIA Romania

2. Găsim, împreună, cea mai bună soluție.

În funcție de nevoia pe care ai exprimat-o la întâlnire și de recomandările și expertiza  specialiștilor noștri, îți propunem cea mai bună soluție, adaptată, desigur, pe specificul industriei și companiei tale.

Icon Acvila SPIA Romania

3. Implementarea.

Indiferent pentru care dintre serviciile de mai sus ai optat, îți garantăm că implementarea se va face cu 100% profesionalism.

Icon Acvila SPIA Romania

4. Rămânem alături de tine.

Avem parteneri, nu clienți. Rămânem alături de tine și compania ta și după finalizarea etapei anterioare. Suntem la un telefon sau email distanță și te sprijinim ori de câte ori ai nevoie de ajutor pentru un business imun la fraudă.

Întreabă-ne.