fbpx

SPIA

Investigatori celebri - Hercule Poirot

6 octombrie 2021

Un alt personaj de ficțiune care a dat viață investigațiilor private este nimeni altul decât Hercule Poirot.

Investigatorul belgian este personajul principal în 33 de romane polițiste, 2 piese de teatru și peste 50 de nuvele scrise de Agatha Christie și publicate între 1920 și 1975. A fost interpretat de mulți actori, atât pe micul cât și pe marele ecran sau la radio, însă chipul cu care publicul din România îl asociază cel mai bine este cel al actorului britanic David Suchet (foto). 

Dar ce caută un belgian, ofițer de poliție pensionar devenit investigator privat, în Anglia? O posibilă explicație este legată de situația politică și momentul în care Agatha Christie scrie romanele.

În primul război mondial, Germania a declarat război Franței. Pentru a evita apărarea franceză concentrată de-a lungul graniței comune, nemții intenționau să traverseze Belgia și să atace Franța dinspre nord. Pentru că belgienii, care erau neutri, nu au vrut să le permită accesul pe teritoriul țării lor, Germania a invadat Belgia pe 4 august 1914. La câteva ore după aceea, Marea Britanie a declarat război nemților. De ce? Pentru că porturile Belgiei erau foarte aproape de coasta regatului britanic, iar dacă Germania câștiga și avea controlul asupra lor, englezii ar fi fost în pericol.

La momentul la care Agatha Christie scrie romanele, era o dovadă de patriotism să îți arăți simpatia față de belgieni, a căror invazie fusese motivul intrării Marii Britanii în război.

Vreme de peste 30 de ani, până și scriitoarea care l-a creat a ajuns să îl considere pe Hercule Poirot îngâmfat, egoist și mult prea plin de sine. Publicul ei l-a iubit, însă, pe cel pe care ea îl considera a fi “detestabil”, iar Agatha Christie le-a făcut pe plac și a continuat să scrie despre aventurile investigatorului. 

Tehnicile sale de investigație se bazau pe atenția sporită la detalii și deducții logice. Principalul său scop era să facă oamenii să vorbească liber, iar pentru asta nu se dădea înapoi de a la inventa personaje, rude sau prieteni, în funcție de ce avea nevoie să afle la momentul respectiv. În plus, se prefăcea că nu știe să vorbească bine limba engleză și accentua calitatea sa de cetățean străin, pentru ca oamenii să îl subestimeze și să lase garda jos în prezența lui.

Investigatorul belgian era obsedat de curățenie și ordine. Unii au spus că suferă de sindrom obsesiv-compulsiv. Alții, că era doar extrem de pretențios. Mi se pare insuportabil că fiecare găină depune un ou de dimensiuni diferite! Ce simetrie mai poate exista pe masa de mic dejun?!, se întreabă belgianul într-unul dintre romane.

Hercule Poirot este singurul personaj de ficțiune care a primit un necrolog pe prima pagină a The New York Times în 1975, după publicarea ultimului roman în care apare, Cortina: Ultimul caz al lui Poirot.

Mulţi scriitori de ficţiune poliţistă s-au inspirat din realitatea companiilor de investigatori privaţi, precum SPIA România pentru a-şi contura personajele cât mai veridic. Dacă Hercule Poirot sau alt detectiv particular fictiv v-a stârnit curiozitatea cu privire la activitatea reală a unei companii specializate de investigaţii, vă invităm să aflaţi mai multe despre ce face un investigator privat.