fbpx

SPIA

Investigatori celebri: Jessica Fletcher

10 noiembrie 2020

Jessica Fletcher. Poate că la prima vedere, numele nu vă spune nimic, dar cel al filmului care găzduiește personajul, o va face cu siguranță.

Verdict: Crimă (eng. Murder, She Wrote) este un serial de televiziune american ce a fost difuzat în rețeaua CBS timp de 12 sezoane, din 1984 până în 1996, și care apoi a fost urmat de 4 filme pentru micul ecran. Cele 264 de episoade au făcut ca serialul să fie unul dintre cele mai urmărite din istorie, cu o medie săptămânală de peste 30 de milioane de telespectatori.

Jessica Fletcher este o fostă profesoară de engleză rămasă văduvă, care devine scriitoare de romane thriller și de mister, pe care le semnează J.B. Fletcher. În ciuda succesului și a faimei dobândite, ea locuiește în continuare în Cabot Cove, Maine. În mica localitate are loc o crimă în fiecare săptămână, ceea ce face ar face din acest orășel cel mai periculos loc din lume, dacă ar exista cu adevărat. De fiecare dată când Jessica Fletcher își vizitează rudele, o nouă crimă se petrece prin apropiere, iar scriitoarea ajută la identificarea și prinderea făptașului.

Deși este un personaj de ficțiune, Jessica Fletcher se asemănă cu un investigator privat real prin faptul că pune întrebările potrivite, privește dincolo de ceea ce este evident sau prea evident,  analizează și face raționamente bazate pe argumente și deducții. Fără să apeleze la ajutorul tehnologiei sau al laboratoarelor de criminalistică, d-na Fletcher ajută de fiecare dată Poliția la găsirea adevăratului criminal bazându-se pe un pronunțat spirit de observație, pe tehnicile de interogatoriu și pe imaginea sa elegantă, neintruzivă, care nu pune suspecții în stare de alertă.

Realitatea de zi cu zi nu este foarte departe de ficțiunea cinematografică, din punct de vedere al calităților necesare unui bun investigator privat, care are nevoie de un întreg set de caracteristici atât native, cât și educate, pentru a realiza diverse cercetări, de la investigații corporate până la investigații antifraudă sau investigații economico financiare.

Jessica Fletcher nu are permis de conducere și se folosește de acest mic detaliu ca să îi roage pe cei pe care îi investighează să o conducă în diverse locuri, timp în care le adresează întrebări și află informațiile dorite. Sunt excluse, astfel, din scenariu, urmăririle și cascadoriile spectaculoase cu mașini, detaliu ce a fost pe placul actriței din rolul principal. De altfel, chiar înainte să accepte rolul, aceasta a solicitat ca scenariul să nu conțină nici tamponări, violență excesivă, nejustificată sau scene brutale și sângeroase.

Mulți dintre cei pe care Jessica Fletcher i-a descoperit au încercat să o omoare, însă cel mai neașteptat  moment în care s-a aflat în pericol a fost când nepotul său a servit-o cu o salată cu ridichii, fără să știe că mătușa sa este extrem de alergică la ele.

Are o verișoară care îi seamănă foarte bine, cu excepția părului roșcat, și cu care împărtășește talentul de investigator privat. Jessica Fletcher și verișoara sa, Emma MacGill, sunt interpretate de Angela Lansbury, în dublu rol.

Angela Lansbury, o actriță americană ce s-a născut din părinți irlandezi și britanici și care a avut o carieră de peste 80 de ani în teatru, televiziune și cinematografie. Printre numeroasele premii primite se numără un Honorary Oscar și un premiu BAFTA pentru întreaga carieră. Rolul Jessicăi Fletcher i-a adus actriței recordul de nominalizări: 10 la Globul de Aur, dintre care a câștigat 4, și 12 nominalizări la premiul Emmy. 

În 2014, Regina Elisabeta a IIa a numit-o Dame Commander of the Order of the British Empire, cel mai mare titlul al Imperiului Britanic, care se oferă celor ce excelează în domeniul artelor și al științelor, celor care lucrează pentru organizații caritabile sau de asistență socială, și celor care își aduc contribuția prin servicii publice.