fbpx

SPIA

Asigurările, energia și comerțul sunt în topul celor mai expuse sectoare la riscul de fraudă

23 octombrie 2020

Numărul industriilor care sunt expuse riscului de a înregistra pierderi cauzate de fraudele comise de persoane sau grupări infracționale specializate era, până de curând, restrâns, iar fraudele erau comise preponderent în mediul offline. Noul context economic, însă, poate accelera transferul infracționalității în mediul online și lărgește, totodată, sfera companiilor expuse riscurilor de fraudă. 

Într-un top al celor mai expuse companii la fraudare din România, pe primele locuri se situează în prezent companii din asigurări, energie, comerț și banking, fraudele fiind realizate preponderent offline.

În străinătate, principalele sectoare vizate de grupările infracționale sunt băncile, comerțul, asigurările și energia. Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Spania se numără printre cele mai avansate state în ceea ce privește utilizarea serviciilor specializate de investigații private.

Industria asigurărilor este domeniul cel mai expus infracționalității transfrontaliere. Fraudele sunt comise de rețele care acționează la scară globală, sunt bine organizate și dispun de o gamă impresionantă de resurse și know-how. Își rafinează și actualizează permanent metodele și personalizează cazurile astfel încât o soluție aplicată unui caz nu mai este utilă în altele. Dintre metodele care generează cele mai mari pierderi asigurătorilor care nu își iau măsuri de protecție la timp, se remarcă fraudele cu mașini cu valori de piață mari și foarte mari, și fraudele cu pretinși moștenitori ai victimelor accidentelor de circulație.

Exercitarea profesiei de investigator privat a fost  reglementată în România în 2003, odată cu adoptarea Legii nr. 329. Serviciile dedicate companiilor au început să se dezvolte cu adevărat însă abia după 2010, atunci când investitori străini – multinaționale sau fonduri de investiții care au făcut achiziții în domenii strategice, au început să solicite investigații corporate, investigații economico-finaniciare, due-diligence sau investigații de tip background check.

Practic, piața din România s-a format datorită companiilor multinaționale care aveau nevoie să își protejeze  investițiile, să identifice, să limiteze și chiar să elimine riscurile de fraudare la care erau expuse. Țara noastră este încă la început de drum, spre deosebire de piața din Europa occidentală, acolo unde zeci de ani de activitate au avut ca rezultat o industrie reglementată, cu organizații și asociații de breaslă bine sudate.

Considerată o piață tânără, a cărei cifră de afaceri cumulată s-a apropiat în 2019 de pragul de 10 milioane de euro, piața serviciilor de investigații private din România este dominată valoric de serviciile destinate companiilor, deși agențiile care oferă servicii persoanelor fizice reprezintă mai mult de 80%.

90% din cifra de afaceri de anul trecut a industriei a fost realizată de primele 10 agenții de investigații private din cele peste 650 licențiate în domeniu, conform statisticilor oficiale.

Deși a fost puternic afectată de pandemie, piața românească a serviciilor de investigații private în mediul corporate are capacitatea de a se adapta rapid schimbărilor impuse de noile modele de business și, implicit, de a face față transferului infracționalității din mediul offline în online.